منشأ ارز چیست؟ آموزش تعیین منشأ ارز و اظهار شناسه رهگیری

به‌طور کلی، مفهوم منشأ ارز، در واردات و صادرات بسیار مطرح و مهم است. در زمینه صادرات، مفهوم منشأ ارز، به معنی ارائه دادن اطلاعات مربوط به ارز اصلی تراکنش‌ها و دریافت‌های مالی از خارج کشور می‌باشد.

منشا ارز

این مفهوم در واردات نیز، به معنی اعلام ارز اصلی تراکنش‌ها و پرداخت‌های آن از سوی واردکننده است. در این مطلب، شما را با مفهوم منشأ ارز، انواع و چگونگی تعیین آن و همچنین شناسه رهگیری کالا و نحوه اظهار آن آشنا خواهیم کرد.



منشأ ارز چیست؟

منشا ارز(2)

تمامی وارد کنندگان کالاها و شرکت‌های تجاری، در پروسه خرید و واردات و همچنین ترخیص کالا از گمرک، نیاز به ارز بین‌المللی یعنی دلار خواهند داشت. به این ترتیب، منشأ ارز به معنی کشوری است، که ارز اصلی تراکنش‌های مالی یعنی دلار، در آن کشور ایجاد یا معامله می‌شود. به‌عبارت دیگر، منشا ارز همان کشوری است، که در آن دلار لازم برای واردات کالا به شرکت‌های تجاری داده‌ می‌شود. نکته مهم در زمینه منشأ ارز، تعیین آن می‌باشد، که در تراکنش‌های واردات و صادرات بسیار اهمیت دارد. زیرا بانک مرکزی، باید بر نحوه تأمین ارز واردات کالاها نظارت کامل داشته ‌باشد.

مطالعه بیشتر: بهترین ارزهای بازرگانی برای صادرات و واردات

نحوه تعیین منشا ارز

تعیین منشأ ارز، در مستندات مربوط به تراکنش‌های مالی عنوان می‌شود. به‌طور مثال، در فاکتورهای فروش یا برخی قراردادهای تجاری، منشأ ارز مشخص شده‌است. به همین دلیل، لازم است برای تعیین منشأ ارز و اطمینان از درست بودن آن، با مشاوران مالی و تخصصی در این زمینه مشورت نمایید. به‌طور کلی، از عوامل و فاکتورهای مهم که در تعیین منشأ ارز بسیار مؤثرند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • محل تولید یا منبع کالا: منشأ ارز، ارتباط مستقیمی با محل تولید یا منبع اصلی کالا دارد. به‌طور مثال، در صورتی که کالایی در کشور چین تولید شده باشد، یا از یک بانک چینی خریداری شود، به‌احتمال‌قوی، منشأ ارز، کشور چین خواهد بود. دراین صورت، لازم است نسبت به تهیه حواله یوان یا خرید یوان برای انجام معاملات اقدام نمایید.
  • ارتباط تجاری: از عوامل مؤثر بر تعیین منشأ ارز، ارتباطات تجاری و انجام معاملات، میان کشورها می‌باشد. در تراکنش‌های تجاری، دو طرف معامله، اغلب از منشأ ارز خود، برای پرداخت یا دریافت مبالغ استفاده می‌کنند.
  • قوانین و مقررات: عامل مؤثر دیگر بر تعیین منشأ ارز، قوانین و مقررات کشورها می‌باشد. برخی از کشورها، به‌منظور حفظ ارزش ملی خود، قانونی را تحت عنوان استفاده از ارز ملی در تراکنش‌های بین المللی وضع می‌کنند.

انواع منشأ ارز

انواع منشا ارز

به‌طور کلی، منشأ ارز به موارد مختلفی تقسیم می‌شود؛ که یکی از این موارد، منشأ ارز داخلی و منشأ ارز خارجی می‌باشد. در ادامه، هر کدام از آنها را بررسی خواهیم کرد:

منشأ ارز داخلی

در منشأ ارز داخلی اسکناس وجود نداشته و در واقع این نوع منشأ ارز، به‌صورت حواله‌ای ارزی می‌باشد که قابلیت انتقال از داخل به خارج از کشور را ندارد. این حواله، تنها در بانک‌های داخلی قابل معامله و تجارت است و به‌دلیل این محدودیت معامله، منشا ارز داخلی در مقایسه با منشأ ارز خارجی، قیمت پایین‌تری در زمینه صادرات و واردات دارد. لازم است بدانید این قیمت‌گذاری، بر اساس عرضه و تقاضا و قیمت توافقی انجام ‌می‌شود.

منشأ ارز خارجی

در مواردی که بانک مرکزی، از بازگشت کالای صادراتی فروخته شده به کشور مطمئن شود، به تاجر یا شرکت صادرکننده، اعتبار منشأ ارز خارجی می‌دهد. به این ترتیب وارد کنندگان کالا، باید در زمان ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت که به سامانه منشأ ارز نیز شناخته می‌شود، به قسمت نحوه تأمین ارز رفته و محل تأمین ارز کالا را مشخص کنند.

شناسه رهگیری کالا چیست؟

شناسه رهگیری کالا

شناسه رهگیری یک شماره خاص و منحصربه‌فرد است، که برای هر کالای ارسالی تعیین می‌شود. مشتریان و پیک‌های پستی، با استفاده از این شماره، می‌توانند وضعیت و موقعیت کالای ارسالی را پیگیری نمایند. این شماره اختصاصی، اغلب توسط شرکت حمل‌و‌نقل یا پست تعیین شده و در فاکتور نیز قید می‌شود.

انواع شناسه رهگیری

انواع شناسه رهگیری

شناسه رهگیری کالا دارای انواع مختلفی است، که شامل موارد زیر می‌شود:

  • کد محصول: این کد، دارای عدد و حروف بوده و برای شناسایی محصول و کالا در داخل کارخانه، فروشگاه یا ارائه لیست قیمت‌ها از آن استفاده می‌شود.
  • بارکد: این نوع شناسه رهگیری، دارای خطوط عمودی با فاصله‌هایی خاص است که به‌وسیله دستگاه‌های بارکد خوان قابل خواندن است. از این شناسه رهگیری، در شناسایی دقیق محصولات فروشگاه‌ها و انبارها استفاده می‌شود.
  • شماره‌ سریال: این نوع شناسه رهگیری شامل اعداد خاصی بوده که برای شناسایی دقیق و کنترل جزئیات تولید یا خرید و فروش کالا از آن استفاده می‌شود.
  • SKU: این شناسه رهگیری دارای عدد و حروف بوده و برای کنترل و مدیریت موجودی، بررسی فروش و موارد دیگر از آن استفاده می‌شود.
  • GTIN: این نوع شناسه رهگیری نیز شامل بارکدهایی است، که توسط سازمان جهانی، برای شناسایی محصولات و کالاهای جهانی مشخص گردیده‌ است.

نحوه اظهار و دریافت شناسه رهگیری

نحوه گرفتن شناسه کالا

افراد، می‌توانند با استفاده از دو روش زیر شناسه رهگیری را دریافت نمایند:

  • شماره بارکد: همان‌طور که گفته شد، شماره بارکد، نوعی شناسه رهگیری است که توسط نوارهای سیاه و سفید برروی بسته‌بندی کالاها خوانده می‌شود. در این روش، افراد برای اظهار شناسه رهگیری، می‌توانند توسط دستگاه‌های بارکد خوان، شماره بارکد را اسکن کرده و شناسه رهگیری را به‌دست‌آورند.
  • جستجوی آنلاین: روش دوم برای اظهار شناسه رهگیری، جستجوی نام کالا و برند مورد نظر در سایت‌های فروشگاهی و سایت تولید کنندگان است. برخی از این سایت‌ها، قابلیت جستجوی کالا بر اساس شناسه را نیز دارند.

مطالعه بیشتر: راهنمای کامل خدمات ارزی بازرگانی تعریف، مزایا و کاربردها

مزایای استفاده از شناسه رهگیری

استفاده از شناسه رهگیری در زمینه صادرات و واردات، از اهمیت زیادی برخوردار است. افراد با استفاده از این کد شناسه، از مزیت‌های فراوان آن بهره‌مند می‌شوند. برخی از این مزایا شامل موارد زیر می‌باشد:

  • استفاده از شناسه رهگیری، اعتماد بیشتری به مشتریان بخشیده و آنها را، از بابت ردیابی و پیگیری محصول مطمئن می‌کند.
  • با استفاده از شناسه رهگیری، پروسه مدیریت موجودی و توزیع کالا بهبود پیدا کرده و عملکرد کسب و کار نیز رونق بیشتری پیدا می‌کند.
  • با استفاده از اطلاعات شناسه رهگیری، می‌توان درک بهتری از فرآیند تأمین کالا و کسب و کار پیدا کرد که در نهایت، میزان کارایی و بهره وری نیز افزایش می‌یابد.
  • با استفاده از شناسه رهگیری، می‌توان فرآیند مانیتورینگ و کنترل روند تحویل کالا به مشتری را به‌صورت درون‌یاب و دقیق انجام داد.
  • شناسه رهگیری با استفاده از فناوری‌های نوین خود، امکان ایجاد یک سیستم شفاف و مطمئن را برای رصد کالا فراهم کرده که این امر، موجب حفظ حقوق مشتریان و جلوگیری از هرگونه تقلب در بازار نیز خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا