گروه بازرگانی جولایی

حواله ارزی چیست و چه انواعی دارد؟ شرایط دریافت حواله ارزی

در دنیای تجارت، تاجران و شرکت های تجاری برای انجام معاملات مالی نیاز به روشی جهت انتقال ارز خود دارند که یکی از بهترین و کاربردی ترین آن، حواله ارزی است که این امکان را فراهم می سازد تا معاملات در سطح کلان و بین المللی به راحتی انجام شود و شرکای تجاری بتوانند به کمک آن، وجوه مورد نظر خود را انتقال دهند. حتی امکان پرداخت بدهی ها و اقساط بین المللی نیز به کمک این حواله امکان پذیر است. در ادامه این مطلب بیشتر در این مورد این حواله صحبت کرده و شرایط دریافت آن را بررسی می کنیم.

حواله ارزی چیست؟

کلمه حواله به معنای انتقال و جابجایی است و کلمه ارز به واحد پول در کشورهای دیگر به جز کشور اصلی داد و ستد گفته می شود. حواله ارزی نیز به معنای انتقال و جابجایی پول بین دو یا چند کشور است. خدمات ارزی در دنیا طیف وسیعی دارند که مهم ترین آن ها حواله ارزی است. اگر بخواهیم به زبان ساده تعریفی از آن را بیان کنیم، باید این چنین بگوییم که به یک روش پرداخت ارز گفته می شود که از طریق موسسات مالی و بانک ها در سراسر دنیا قابل انتقال می باشد.

کشورهایی که اقدام به خرید کالا یا خدماتی خاص از کشوری به کشور دیگر می کنند، برای انتقال وجوه و پرداخت مبالغ قرارداد، از طریق حواله ارزی اقدام می کنند. به طور کلی می توانیم بگوییم هدف اصلی استفاده از این نوع حواله، انتقال ارز از کشوری (فروشنده حواله) به کشوری دیگر (خریدار حواله) به جهت تامین نیازهای مالی و تجاری است.

مهم ترین اهداف حواله ارزی

همانطور که در بخش قبل توضیح دادیم، این حواله روشی برای انتقال ارز و پول از کشوری به کشور دیگر است. اما اینکه این انتقال پول به چه علتی صورت می گیرد و در واقع هدف از حواله ارزی چیست، از سری سوالاتی هستند که قصد داریم در این بخش به پاسخ آن ها برسیم. عمدتا مهم ترین اهداف این نوع حواله به شرح زیر هستند:

1. پرداخت وجوه برای خرید کالا یا خدمات

در بسیاری از معاملات تجاری که در سطح بین المللی میان کشورهای مختلف انجام می شود، گاه کشور خریدار کالا یا خدمات می بایست از طریق حواله ارزی اقدام به پرداخت پول کند. بنابراین یکی از اهداف مهم این حواله، خرید کالا یا خدمات است.

2. انتقال پول به اعضای خانواده یا دوستان

افراد زیادی هستند که عضوی از خانواده یا دوستان آن ها در خارج از کشور زندگی می کنند. اما مهاجرت کردن، مانعی برای شما جهت انتقال پول برای عزیزانتان ایجاد نمی کند. اگر فردی از آشنایان شما خارج از کشور زندگی می کند، می توانید هزینه های مورد نیاز او را از طریق حواله ارزی به دست او برسانید. اینگونه برای ارسال پول نیازی به کمک گرفتن از افراد غریبه یا نا آشنا ندارید و پول شما در زمان مقرر به صورت کاملا امن به دست فرد مورد نظرتان می رسد.

3. پرداخت شهریه و هزینه های تحصیلی

افرادی که تجربه تحصیل در خارج از کشور را دارند، به خوبی با حواله ارزی آشنا هستند. از دیگر اهداف این حواله آن است که به افراد این امکان را می دهد تا به شکلی امن و مطمئن شهریه و هزینه های تحصیلی خود را پرداخت کنند.

4. سرمایه گذاری

مورد دیگری که در آن، استفاده از روش حواله ارزی بسیار به کار می آید، روش سرمایه گذاری است. این نوع حواله جهت سرمایه گذاری در املاک، مستغلات و سهام در خارج از کشور فوق العاده کارآمد است و افراد زیادی هستند که از این طریق سرمایه های خود را دوچندان می کنند.

به طور کلی می توانیم بگوییم این نوع حواله به عنوان اساسی ترین و مهم ترین روی انتقال پول و ارز بین کشورها شناخته می شود که تجارت را در سطح کلان بسیار آسان کرده و باعث ساده سازی ارتباطات مالی بین افراد و شرکت های مختلف در سطح جهانی می شود.

انواع حواله ارزی

حواله ارزی

این نوع حواله را می توان به شیوه های مختلفی انجام داد. اگر تصمیم دارید از این طریق اقدام به انتقال پول به خارج از کشور کنید، بهتر است قبل از هر کاری با انواع حواله ارزی آشنا شوید تا بتوانید متناسب با موقعیت و شرایط خود، بهترین روش آن را انتخاب کنید. در ادامه با انواع این حواله آشنا می شویم.

1. مستقیم

سریع ترین، بهترین و مطمئن ترین روش برای حواله ارزی، نوع مستقیم یا Telegraphic Transfer است که به اختصار آن را T/T می گویند. هم اشخاص حقیقی و هم اشخاص حقوقی می توانند برای ارسال پول و ارز از این نوع حواله به راحتی استفاده کنند. این حواله معمولا بین 1 تا 3 روز کاری به حساب مقصد واریز می شود.

به دلیل سرعت بالای انتقال پول در این روش، نسبت به دیگر روش ها کارمزد بیشتری دارد. با حواله از نوع مستقیم می توان چیزی حدود 130 ارز متفاوت همچون دلار، درهم، یوان و… را برای هر حسابی در هر کشوری از دنیا به راحتی انتقال داد. برای خرید کالا یا خدمات از شرکت های خارجی، این نوع حواله بهترین روش برای پرداخت وجوه است.

2. غیر مستقیم

حواله از نوع غیر مستقیم یا Demand Draft که به اختصار به آن D/D نیز گفته می شود، نسبت به روش T/T کندتر است. معمولا مبالغی که با این روش ارسال می شوند دیرتر به حساب مقصد انتقال پیدا می کنند. مدت زمان این حواله ممکن است چیزی بین 4 تا 7 روز کاری طول بکشد. بنابراین ذی نفعان در این روش باید مدت بیشتری در انتظار بمانند.

این روش اغلب جهت انتقال پول برای عزیزان و اعضای خانواده در خارج از کشور مناسب است که فوریتی در آن در کار نباشد. با اینکه این حواله نسبت به حواله ارزی مستقیم کندتر عمل می کند، اما کارمزد آن کمتر است. امروزه به دلیل طولانی بودن پروسه انتقال، افراد چندان از این روش استقبال نمی کنند.

3. صادره

حواله صادره یا Outward Transfer، حواله ای است که بین دو شخص حقیقی انجام می شود و در آن نفر اول برای نفر دوم پولی را صادر می کند. معمولا افرادی که برای انتقال پول از طریق بانک یا صرافی های معتبر اقدام می کنند، از این روش برای ارسال پول کمک می گیرند.

4. حواله ارزی وارده

حواله ای که در آن فرد گیرنده در کشور مقصد می تواند ارز مورد نظر خود را دریافت کند. معمولا پس از اینکه فرستنده، ارز را از طریق صرافی یا بانک انتقال داد، شعبه مورد نظر موظف است در زمان تعیین شده پول را به حساب شخص گیرنده واریز کند. فرد گیرنده برای دریافت پول باید همراه با پاسپورت و دیگر مدارک هویتی به شعبه مقصد مراجعه کرده و ارز خود را دریافت نماید. همچنین در این روش گیرنده ارز، می تواند مبلغ مورد نظر را به فرد دیگری ارسال کرده و یا حتی آن را به شعبه بانک بفروشد.

دیگر انواع حواله ارزی

از دیگر انواع این حواله می توانیم به لیست زیر اشاره کنیم:

مزایای حواله ارزی

از مهم ترین مزایای این حواله عبارتند از:

معایب حواله ارزی

از معایب این حواله نیز عبارتند از:

مدارک مورد نیاز برای خرید حواله ارزی

از مهم ترین مدارک مورد نیاز برای خرید این حواله و ارسال آن به کشور مقصد عبارتند از:

هر کشوری برای خرید حواله و انتقال آن یک سری قوانین مشخص دارد که افراد باید بر طبق این قوانین، مدارک مورد نیاز را آماده کنند. ممکن است برخی از این مدارک در لیست ارائه شده نباشند. بنابراین باید افراد حتما در زمان خرید حواله، اطلاعات تکمیلی را از کارشناسان مربوطه درخواست کنند.

شرایط خرید حواله از نوع ارزی

از شرایط خرید این حواله در ایران می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

خروج از نسخه موبایل